2 Oktober 2009

Det är nästan som en spark i skrevet som killar skulle säga när man inser hur det verkligen ligger till.. Här går man runt och tror att man lever i en hyfsat jämställd värld där kvinnor har fått mer rättigheter och så, jo men tjena att det är så!
Är det något som det inte är så är det väl jämställt... Männens makt dominerar fortfarande och jag tror att det är något som vi aldrig kommer komma ifrån. Vist har väl tjejer fått lite mera stake än förr och vågar säga till mer, men fortfarande så handlar det väldigt mycket om att killarna har makten och tjejerna är dom som ska vara hemma och fixa och dona. Kolla bara på hur den där Anka lever. Hon anser att kvinnan ska finnas till som en jävla barbara för mannen, alltid ställa upp på hans vilkor och finnas där för honom. Men vad ger han tillbaka? Lite blommor och choklad, vist det är väl gulligt men snacka om att verkligen visa att mannen är överhuvet!

Det finns ett tydligt ställe där man verkligen kan se att makten har förändrats, att killarna inte längre är dom som är störst, bäst och starkast länge utan nu är det tjejerna tur att dominera. Det är i skolan, tjejerna har gått om killarna med hästlängder när det gäller resultat och utveckling. Det enda som killarna fortfarande dominerar i är Idrotten, men tjejerna är på väg att komma ikapp där också! Förr när det bara var killarna som ens fick gå i skolan så ansågs det normalt. När tjejerna också fick komma in i skolan (så sent som 1927) så var ju fortfarnade killarna dom som dominerade och var bäst och dom var det normala. Men nu när tjejerna har gått om anses det vara onormalt och orättvist. Killar säger att skolan är mer feminin så det är därför det har blivit såhär. Dom anser att tjejernas framgång har skett på killarnas bekostnad, BULL SHIT! Killar har blivit lata jävlar och kan inte erkänna att tjejer är bättre än dom. Att vi faktiskt är på väg ikapp dom mot ett mer jämställt samhälla där killar inte längre dominerar. Det är ju i skolan som man måste börja med en ny utveckling och nu syns resultat som gör att det kanske kan bli ett mer jämställt samhälle, äntligen!

Ett ställe där man kan se hur killar dominerar vldigt mycket och tjejer bara är dumma med hur dom tänker är just våldtäckter.
En femtedel av alla tjejer i världen kommer nån gång under sitt liv bli utsatt för våldtäckt eller våldtäcksförsök.
En tredjedel kommer bli misshandlad av sin man eller nån annan nära släktning.
Nästan hälften av alla sexuella övergrepp i världen begås mot flickor som är 15 år eller yngre.
Men är det så konstigt att tjejer bli utsatta när dom själva inte ens anser att dom har blivit våldtagna fast dom har blivit det. Många säger ”men killen var ju så fin”, ”Jag var full så det är ju mitt fel” och det värsta av allt ”Jag sa inte nej på rätt sätt” Är det tjejens ansvar att säga nej till killen?! No way att det är, killen ska inte ens tänka tanken att försöka ha sex med någon som tydligt visar att den inte vill eller är i sinne till det.
Många säger just att tjejer måste lära sig sägga NEJ för att inte bli utsatta, men vad gör ett nej om en kille väl har bestämt sig för att våldta tjeje. Det är likadant tvärt om, men det är inte lika vanligt att tjejer utsätter killar för våldtäck för tjejer har oftast inte den fysiska styrkan som krävs.
Som tjej ska man inte ens behöva tveka om det var en våldtäck man blev utsatt för eller inte och det ska inte ligga på ens ansvar att säga nej, det ska ju liksom inte ens hända. Ju mer tjejer velar om vad dom blivit utsatta för desto större utrymme får killarna att fortsätta göra det. Dom blir ju inte anmälda så då kan dom ju likagärna forsätta. Det visar hur dominanta killar är i världen idag, tråkigt men jävligt sant!

En grej som faktiskt är ganska kul är hur vi ser på barn och hur dom ska vara.
Pojkar är fysikt aktiva, dom slåss, dom har offentliga konflikter, pojkar avbryter och pratar utan att räcka upp handen, pojkar fjäskar inte för personalen, pojkar tar inte saker och ting så personligt.

Tjejer är lugna och tysta, dom gör det man ber dom om, följer dom regeler som finns, talar med låg röst, flickor försöker få ett känslomässigt förhållande till personalen (fjäsk enligt pojkar), flickor har en benägenhet att ta allt personligt.

Stämmer ganska bra in på hur man ser på pojkar och flickor, hur pojkarna även här dominerar. Men stämmer verkligen dom här påståendena?

Det här är ett ämne som man kan diskutera hur länge som helst. Tycker det är väldigt intressant att läsa om det och hur man ser på olika saker och ting utifrån tjejer och killars synvinklar. Det finns sjukt mycket mer roliga, konstiga, tragisak exempel på som visar hur genustänkandet i världen är, men det orkar jag inte med nu..

Dags att förbereda sig inför redovisning av englands läroplanen... vad nu det är bra för att kunna den och sen blir det väl något käk och sen städa och packa massa. Åker ju upp till Säter igen på söndag och då följer typ alla kläder med och massa andra roliga prylar som jag har. Stannar ju där sen, jag och älsklingen tillsammans <3 Måndag snart, längtar så otroligt mycket, saknaden finns hela tiden! Tur att veckorna går fort nu =)

 

H.


Kommentarer
Postat av: madeleine

bra skrivet idag igen.

å vad sött det är att läsa hur mycket du älskar min bror! =) ni är så söta ihop! förresten hade ni bestämt något att sova här på söndagen eller när det var? Så att vi vet=) ni är jätte välkomna iaf. bara kul att ha det här. kram kram

2009-10-02 @ 19:12:47
URL: http://crazylifeofmadeleine.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0